Miksi kahvi kannattaa jauhaa itse ja mikä mylly sopii sinulle

Miksi kahvi kannattaa jauhaa itse ja mikä mylly sopii sinulle

Hyvästä kahvista puhuttaessa yksi tärkeimmistä tekijöistä on kahvin tuoreus, joka tarkoittaa paitsi vastapaahdettua, niin myös vastajauhettua kahvia. Uskallammekin väittää, että paras yksittäinen teko paremman kahvinautinnon saavuttamiseksi on hankkia laadukas kahvimylly.

Good Life Coffee Roasters 10 vuotta! Luet nyt Miksi kahvi kannattaa jauhaa itse ja mikä mylly sopii sinulle 4 minuuttia

Koska seikkailet meidän sivuillamme, olet jo selvästi hyvän kahvin äärellä. Hyvästä kahvista puhuttaessa yksi tärkeimmistä tekijöistä on kahvin tuoreus, joka tarkoittaa paitsi vastapaahdettua, niin myös vastajauhettua kahvia. 

Uskallammekin väittää, että paras yksittäinen teko paremman kahvinautinnon saavuttamiseksi on hankkia laadukas kahvimylly - ja kukapa nyt ei haluaisi kotiinsa sitä huumaavaa tuoreen kahvin tuoksua, jonka koet astuessasi hyvään kahvilaan!

Miksi jauhatuksella on merkitystä?

Kahvin jauhaminen on pakollinen vaihe ennen uuttamistaa, sillä kahviahan ei voi valmistaa kokonaisista pavuista. Papujen jauhaminen avaa kahvin aromit ja makuaineet, jotka sitten jauhatuksen karkeudesta ja uuttotavasta riippuen uuttuvat joko nopeammin tai hitaammin veteen. 

Vaikka pavut olisivat huippulaatuisia ja vesi tarkkaan mitattua, niin väärällä jauhatuksella lopputulos voi mennä metsään. Jokaiselle valmistusmenetelmälle löytyy oma optimaalinen jauhatuskarkeus ja sen vuoksi, jauhamalla itse papusi voit varmistaa, että jauhatus on aina oikeanlainen valitsemallesi uuttomenetelmälle ja kahville. 

Jauhatuksen valinta eri uuttomenetelmille

Karkeasti voidaan sanoa, että mitä nopeammin kahvi uutetaan purujen lävitse, sitä hienompi jauhatus ja päinvastoin.

Espresso: erittäin hieno ja tasainen jauhatus, lähes jauhomainen.
Aeropress ja Mokkapannu: keskihienosta hienoon.
Suodatin: keskikarkea, hieman karkeampi kuin sokeri.
French Press: karkea ja selvästi rakeinen.

Mitä tulisi huomioida kahvimyllyä hankittaessa?

Kahvimyllyä valitessa on muutama seikka, joita sopii arvioida sen mukaan mikä istuu omiin tarpeisiin ja budjettiin. 

Myllyn terät

Kahvimyllyjä löytyy kahdenlaisilla terillä; veitsimäinen (eng. blade grinder) tai levymäinen (eng. burr grinder). Suosi näistä ehdottomasti jälkimmäistä. Vaikkakin veitsimäisellä terällä voi saavuttaa tunnelman vastajauhetusta kahvista, terät enemmänkin silpovat pavun eikä jauhatusta pysty merkittävästi kontrolloimaan jolloin lopputulos on usein sekamelska isoja pavun palasia sekä hienoa purua. 

Levyterät puolestaan murskaavat pavut päästäen ne kahden toisiaan vasten hierovan levyn välistä kun ne saavuttavat valitun koon. Levyteriä on saatavissa litteinä (eng. flat burr) tai kartiomaisina (eng. conical burr) ja ne ovat yleensä valmistettu metallista. Jotkin edullisemmat versiot saattavat olla keraamisia. Jos budjetti sallii, niin suosittelemme metallisia teriä sillä tyypillisesti niiden jauhatuslaatu on parempi.

Moottori

Moottori on terien ohella yleensä se mihin suuri osa rahoista menee myllyä hankkiessa. Sen laatu ratkaisee kuinka tasaisesti, hiljaisesti ja tehokkaasti kahvi jauhautuu. 

Edullisimmat myllyt jauhavat hurjilla kierroksilla (RPM) päästäkseen vaadittavaan vääntöön, mikä puolestaan johtaa meteliin sekä koneen ja papujen lämpenemiseen. Jälleen kerran, eniten tehokkuutta moottorilta vaaditaan kun halutaan valmistaa espressoa, sillä mitä hienompi jauhatus sitä enemmän vääntöä tarvitaan, jotta mylly ei jumiudu. Hyvä moottori ei siis vain saa konetta hurraamaan vaan varjelee kahvin makua.

Hyvä esimerkki hinta–laatusuhteeltaan erinomaisesta sähkökäyttöisestä myllystä on Wilfa Svart Aroma.  Sen kartiomaiset metalliterät ja tasainen moottori takaavat luotettavan jauhatuksen kotikäyttöön aina hienojakoisesta mutteripannujauhatuksesta karkeampaan pannukahviin ja tietenkin suodatinkahville.

Jauhatuksen säätömekanismi

Kuten äskeisessä osassa mainittiin, levyterät murskaavat pavut teriensä läpi. Tätä levyjen välistä etäisyyttä säätämällä vaikutetaan jauhatuksen karkeuteen. Myllyjen säätömekanismi on joko asteittainen tai täysin vapaa. Yleisimmin kotikäyttöön soveltuvissa myllyissä on asteittainen säätö helpottamaan karkeuden valintaa mutta tarkassa espresson valmistuksessa usein suositaan vapaata säätöä, jotta jauhatus saadaan aivan tarkasti muokattua. 

Jos kaipaat myllyä, joka taipuu moneen uuttotapaan ja antaa laajan säätövaran, Fellow Opus on mainio valinta. Se soveltuu yhtä hyvin espressolle kuin suodattimelle, ja säätömekanismi on suunniteltu tekemään siirtymä menetelmästä toiseen mahdollisimman helpoksi.”

Sähkö- vai käsimylly?

Hankkimalla käsikäyttöisen myllyn pysty saamaan erinomaiset terät merkittävällä alennuksella, koska poistat ostoksesta yhden kalleimmista komponenteista eli moottorin.

Tässäkin kannattaa satsata laatuun sillä, kalliimmissa käsimyllyissä materiaalivalinnat ja design on tehty helpottamaan käyttöä. Käsin jauhaminen, etenkin erittäin hienon jauhatuksen kohdalla, vaatii jonkin verran työtä mutta moni nauttii tästä manuaalisen jauhamisen rutiinista. Esimerkiksi kesämökillä, pienissä keittiöissä tai liikkuvassa elämässä käsimylly voi olla erinomainen valinta. Muutoin sanoisimme, että sähkökäyttöine mylly on helppoudessaan satsaamisen arvoinen. 

Suodatin- ja pour over -kahvin ystävälle loistava vaihtoehto on Fellow Ode Brew toisen sukupolven kahviylly, joka on suunniteltu erityisesti tarkkaan ja tasalaatuiseen suodatinkahvin jauhatukseen. Tämä myös näyttää aika hienolta eli on tyylikästä designia arvostavan valinta!

Loppuun vielä pienet vinkit oman jauhatuksen kehittämiseen
  1. Säädä ja testaa: Jos kahvisi on kitkerää, kokeile karkeampaa jauhatusta. Jos se maistuu vetiseltä, hienonna.
  2. Puhdista myllysi: Vanha kahvirasva voi pilata maun.
  3. Panosta laatuun: Hyvä mylly kestää vuosia ja tasaisempaa työtä.

 

Jos vakuutuit siitä, että on aika kohottaa kahvihetket niin sanotusti "nextille levelille", niin käyppä kurkkaamassa meidän kahvimylly vaihtoehdot.

Katso myllyt täältä →